1930

Det första världsmästerskapet I Uruguay 1930 inföll mitt i en ekonomisk kris, det och tillsammans med den långa båtresan gjorde att få europeiska nationer deltog.

Det förekom inget kval utan länder blev inbjudna och den sista gallringen gjordes först sedan lagen anlänt till Uruguay. I öppningsmatchen mötes Frankrike och Mexico, matchen slutade med en 4-1 vinst för Frankrike. I finalen vann Uruguay med 4-2 över grannen Argentina och vann pokalen som designats av den franske skulptören Abel Lafleur.

Som vinnare av Olympiskt guld I fotboll både 1924 och 1928 plus att Uruguay firade 100- årsjubileum som nation 1930 var det inte helt fel att dom stod som värd 1930. Men allt eftersom bröt fler och fler europeiska nationer sitt löfte att komma, två månader före turneringen hade inte ett enda europeiskt land anmälts till turneringen. Men till slut anlände den 29 juni 1930 fyra delegationer från Belgien, Frankrike, Jugoslavien och Rumänien till Rio de Janeiro efter en åtta dagars resa över Atlanten.  Där sammanträffade dom med den Brasilianska truppen och dom anlände till slut i Montevideo den 4 juli.

Till slut var det 13 nationer som bjöd upp till spel och det var en stor succé. Och trots att publiken väntad sig en stor Sydamerikansk dominans så klarade sig dom europeiska nationerna bra. I matchen mellan Frankrike och Argentina som vanns knappt av Argentina med 1-0 blåste domaren av matchen 6 minuter för tidigt, men efter protester återupptogs matchen, en del spelare fick hämtas ur duschen.

Finalen spelades i den kolossala arenan Centenario stadium som rymde 100 000 åskådare mellan Uruguay och Argentina. Efter att ha legat under med 1-2 halvtid kom laget från Uruguay ut och gjorde 3 mål och vann finalen över ett chockat Argentina. FIFA presidenten Jules Rimet överlämnade den 30 centimers höga och 4 kilo tunga guldstatyn till Uruguays lagkapten José Nazassi. Firandet i Montevideo höll på i många dagar och nätter och den 31 juli utropades till en nationell högtidsdag.