1938

Det tredje världsmästerskapet I fotboll hölls I Frankrike samtidigt som krigshot och oroligheter fick flera topplag att avstå att deltaga. Dom Sydamerikanska lagen ansåg också att turneringen skulle ha hållits i Argentina och inte i Europa igen. Österrike kvalificerade sig men drog sig ur (England erbjöds platsen men tackade nej), även om en del av deras spelare senare dök upp i Tysklands dräkt.  Och i Spanien rasade ett inbördeskrig, även Argentina och Uruguay stannade hemma.

 

En av dom bästa matcherna spelades mellan Brasilien och Polen i åttondelsfinalen, Brasilien vann med 6-5 efter det stått 4-4 i halvtid. 4 av dom Brasilianska målen gjordes av Leonidas (den svarte diamanten) som spelade barfota, även polacken Willimowski gjorde 4 mål. I finalen slog Italien Ungern med 4-2 i Paris.

 

Turneringen i Frankrike som spelades på moderna arenor blev en stor succé, the Stade de Colombes byggdes ut och arenorna i Bordeaux och Marseille var renoverade. Detta var också första gången som värdnation och regerande mästare var direktkvalificerade. Detta skulle bli den sista turneringen på 12 år, andra världskriget stod för dörren.

 

Brasiliens match i kvartsfinalen mot Tjeckoslovakien i Bordeaux slutade i kalabalik, 3 spelare blev utvisade och 5 blev skadade varav 2 fick föras till sjukhus med brutna lemmar. 

 

Frankrike besegrade Belgien med 3-1 i åttondelsfinalen och tog emot dom regerande mästarna Italien på ett fullpackat i Yves-du-Manoir stadium i Colombes, nära Paris. Inför 58455 åskådare vann Italien med 3-1, Frankrike skulle inte som dom två tidigare värdnationerna Uruguay och Italien få lyfta pokalen mot skyn.

Semifinalen mellan Italien och Brasilien på Stade Vélodrome i Marseille var tänkt som den moraliska finalen, men den Brasilianska tränaren Adheniar Pimenta gjorde ett taktiskt misstag. Han ställde över 2 spelare bland annat hans stora målgörare Leonidas, ”jag tänker spara honom för finalen”, kommenterade Pimenta. När Italien ledde med 1-0 blev dom tilldömda en straff, deras storskytt Guiseppe Meazza var den naturliga straffskytten men nu hade resåren i hans byxor gått sönder, men han tvekade inte, utan höll upp byxorna med vänstra handen medan han placerade bollen på straffpunkten med den högra, 2-0 till Italien. Italien vann med 2-1 och var klara för sin andra raka final, nu mot Ungern som enkelt besegrat Sverige i sin semifinal med 5-1.

I finalen tog 2 av Italien stora stjärnor Meazza and Ferrari kommandot och den redan legendariska Italienska taktiska disciplinen gjorde resten. Italien vann med 4-2 efter det stått 3-1 i halvtid och vann världsmästerskapet en andra gång och skrev in sig som ett av det största laget genom tiderna. Och hade det inte varit för kriget som stod för dörren, skulle deras storhet ha varit ännu större. En generation av talangfyllda Italienska spelare fick aldrig chansen att visa upp sig.

 

 

 

1