1950

FIFA´s första kongress efter kriget hölls den 25 juli 1946 I Luxemburg. Som en hyllning till FIFA´s president Jules Rimet döptes pokalen till Julies Rimet Cup. Det beslutades också att nästa turnering (1950) skulle hållas i Brasilien. Turneringen skulle hållas i den berömda Marcana Stadium i Rio de Janeiro (världens största stadium) och andra städer i Brasilien.

 

Under hela andra världskriget höll Dr. Ottorino Barassi, Italiens vice- president i FIFA, dess segerpokal gömd i en skokartong under sängen så att den inte skulle falla i fel händer.

 

Kvalikationsrundan till VM 1950 urartade till en fars där lag som kvalicerat sig drog sig ur och där lag som blivit utslagna blev erbjudna plats. Indien drog sig ur då de inte fick spela barfota för FIFA. Så till slut kom bara 13 lag till slutspelet i Brasilien.

 

Segerpokalen återvände till Uruguay för en andra gång efter finalen som inte var en final. Före det hade USA besegrat England med 1-0 i Belo Horizonte och Sveriges amatörer slog Italien med 3-2 i Sao Paulo.

 

Fotboll hade blivit så populärt I Brasilien att det bestämdes att det skulle byggas en ny stadium med plats för 220 000 åskådare i en förort till Rio de Janeiro. Arbetet började den 2 augusti 1948. Men snart var bygget försenat och fem veckor före öppningsmatchen skickade FIFA Dr. Ottorino Barassi, president för det Italienska förbundet till Brasilien, som hade briljant arrangerat 1934- års turnering i Italien. Onsdagen den 24 juni 1950 blev Maracana stadium officiellt invigt, trots att det fortfarande såg ut som en byggarbetsplats och saknade pressläktare. Men arenan var redo för de 13 lag som kvalificerat sig till slutspelet. Lagen var indelade i 4 grupper, 2 grupper med fyra lag, 1 grupp med 3 och 1 grupp med 2 lag.

 

Efter en enkel seger med 4-0 mot Mexico i öppningsmatchen, fick Brasilien till allas förvåning bara 2-2 mot Schweiz. Jugoslavien som vunnit sina två första matcher behövde bara få oavgjort mot Brasilien för att kvalificera sig för finalspelet. Men inför 150 000 åskådare På Marcana vann Brasilien med 2-0. Brasilien var i final tillsammans med Spanien, Sverige och Uruguay.

Turneringen avgjordes i tabellform med lagen Sverige, Brasilien, Spanien och Uruguay

 

Efter en veckas vila krossade Brasilien Sverige med 7-1 och fortsatte att köra över Spanien med 6-1. Ingen tvivlade för en sekund att segerraden skulle fortsätta mot Uruguay. Uruguay som bara fått oavgjort mot Spanien och vunnit med uddamålet mot Sverige skulle bara köras över.

Brasilien behövde bara oavgjort mot Uruguay för att ta hem segern, men föll med 1-2 framför 174 000 åskådare på Rio´s Maracana Stadium. Brasilien startade med att ta ledningen efter en halvtimme men verkade spända och fick aldrig igång sin samba- fotboll. Uruguay kvitterade och med bara 11 minuter kvar slog dom in segerbollen, Uruguay var världsmästare för andra gången. Brasilien hade förlorat ”sin egen pokal”.

 

En hel nation sörjde och dom glömde också att överlämna pokalen till segrarna Uruguay.

Så det var FIFA´s president som själv fick gå ner på planen och leta upp lagkaptenen för Uruguays lag och överlämna pokalen.